petak, 26. veljače 2016.

Napravite Nutellu kod kuće

Uvek je više zabavno kada nešto napravite sami. Danas ćemo vam skratiti put do trgovine i pokazati vam kako da napravite Nutellu kod kuće. :)


Verovatno ste u životu probali dosta različitih eurokrema, ali verujemo da ni jedan do sada nije imao okus ni blizu kao što to ima Nutella. Danas ćemo vam pokazati kako da napravite sopstvenu Nutellu kod kuće, koja zapravo ima okus kao originalna. Smešna činjenica je to da se američka Nutella razlikuje od evropske, navodno, američka Nutella je slađa i “čokoladnija”.
Što se ovog recepta tiče, mi radimo evropsku verziju, onu na koju je većina nas navikla. 😀

“Uradi sam Nutella”
Sa ovim ćete moći napraviti oko 2 šalice.
Kako biste ispržili i ogulili lešnik:
1 1/4 šalice lešnika
2 šalice vode
3 kašike sode bikarbone

Kako biste napravili Nutellu
1 1/4 šalice lešnika, isprženog i oguljenog
150 gr. mlečne čokolade, isečene
150 gr. crne čokolade, isečene
6 kašika milerama
1 kašika maslaca, omekšanog
1 kašika nezaslađenog kakao u prahu
2 kašike sitnog šećera
1/2 kašika soli
1/2 kašika vanilinog ekstrakta
1/8 kašika bademovog ekstrakta

Prethodno zagrejte peć na nekih 175 stepeni C*. Raširite lešnike na foliju za pečenje i pecite ih 15 minuta, promešajte svakih 5.
Kada su se lešnici završili sa pečenjem, uzmite 2 šalice vode i ispite u nešto i stavite da prokuva. Pripremite još jednu zdelu hladne vode i stavite pored stola na kojem držite to sve. Kada je voda završila sa kuhanjem, dodajte 3 kašike sode bikarbone, zajedno sa lešnicima. Kuhajte 3 minute, ispite, i onda dodajte lešnike u hladnu vodu. Ogulite lešnike i bacite kožu.

Mešajte lešnike u nečemu dok ne dobiju debelu i glatku smesu. Za to će vam trebati nekih 5 minuta. Biti će mrvljivo na početku, ali će početi pomalo da formira maslac.

Dodajte maslac, šećer, kakao u prahu, sol i ekstrakte. Nastavite mešati dok ne bude glatko, otprilike 1 – 2 minute.

Istopijte zajedno čokolade i mileram u drugu zdelu i stavite na peć, mešajte dok ne postane glatko. Uklonite sa peći i ostavite da se hladi 5 minuta.

Kada se ohladilo, dodajte i to smesi lešnika i nastavite da mutite dok se sve ne kombinuje (oko 15 sekundi).

Prebacite u tegle i ostavite u frižideru do jedne sedmice. (Nutella će se malo učvrstiti u frižideru, pa je ostavite na sobnoj temperaturi oko 30 minuta da omekša.)
Nadamo se da vam se svideo recept, ostavite vaše komentare ispod. :)

Nema komentara:

Objavi komentar