subota, 5. ožujka 2016.

Schillerova torta




To je jedna od onih starinskih torti za koju je trebalo puno jaja, badema...al' vjerujte mi isplati se. Meni najdraža, pored Stefan torte, moja je baka bila maher za ovo, nju nadmašiti je nemoguća misija, zato sam je pravila sa posebnom pažnjom, jer svaki njen zalogaj podsjeća me na moju baku, divne obiteljske trenutke koje smo živjeli sa tom tortom. Ona je bila i ostat će torta koja je broj 1 na našem stolu :)

SASTOJCI:
Kora I:
100 g maslaca
5 zumanjaca
100 g secera
100 g mljevenih badema
60 g ribane cokolade
60 g krusnih mrvica
5 bjelanjaka (snijeg)
Kora II:
6 bjelanjaka (snijeg)
200 g secera
200 g mljevenih badema
20 g krusnih mrvica
Krema:
6 zumanjaka
150 g secera
5 zlica jake crne kave (ili 1 zlica instant kave)
10 g brasna
200 g maslaca
30 g sjeckanih badema za ukras
Grilaz:
100 g secera
80 g Grubo sjeckanih badema

PRIPREMA:
Prva kora:
1. Maslac se pjenasto umijesa polako dadavajuci secer, te zumanjke i mijesa se tako dugo dok ne postane pjenast.
2. Zatim se dodaju mljeveni bademi, mrvice, ribana cokolada i snijeg od bjelanjaka.
3. Smjesa se stavi u namazani i brasnom posuti kalup i pece na umjerenoj temperaturi (ja sam ga pekla na 170 C oko 35 minuta)
Druga kora:
1. U cvrst snijeg od bjelanjaca utuce se secer, te se postepeno dodaju mljeveni bademi i krusne mrvice.
2. Smjesu ulijemo u namascen i posut kalup i pecemo je 40 minuta na temperaturi od 180 C )ovisno o pecnici treba cackalicom provjeriti sredinu, ali imati na umu da je torta socna i vlazna, te ne treba cekati da se prepece, tj. osusi).
Grilaz:
1.Otopiti secer na sporetu i dodati isjeckane bademe.
2. Na pek papir rasuti grilaz i pustiti da se stvrdne, a zatim ga grubo samljeti ili stucati u avanu (muzaru).
Krema:
1. Zumanjci se tuku na pari uz dodavanje secera, zatim se doda crna kava, pa lagano brasno i tuce se sve dok ne prokuha i malo se stisne.
2. Smjesa se ohladi, pa se u nju doda pjenasto umucen maslac, i doda se 1/2 samljevenog grilaza.
Prva kora se prereze na dva dijela, mase se sa kremom, zatim se stavi 2. kora i opet premaze sa kremom, a zatim opet kora br. 1. Cijela se torta premaze s kremom i pospe sjeckanim bademima i ostatkom grilaza.

POSLUŽIVANJE:
Ja sam svoju tortu samo sa strane posipala bademima, dok sam gornju koru oblozila marcipanom, a vi mozete po zelji.

Izvor: Coolinarika

Nema komentara:

Objavi komentar