subota, 26. ožujka 2016.

Čokoladni užitak bez brašna





SASTOJCI:
Kolač:
8 jaja
200 gr tamne milka cokolade ( ili belgijske )
6 zlica mlevenih ljesnjaka ( ili oraha, badema )
6 zlica secera

Preljev 1:
150 ml mleka
100 gr mlecne milka cokolade

Preljev 2:
 500 ml slatkog vrhnja ( za slag )
200 gr tamne milka cokolade ( ili belgijske )
100 gr bela milka cokolade ( ili belgijske )

PRIPREMA:
1. Pripremiti jednu manju tepsiju ili okrugli kalup za brownies. Obloziti masnim papirom za pecenje.

2. Ukopcati pecnicu da se zagreje na 150 stupnjeva.
3. Cokoladu ( 200 gr tamne milka cokolade ) izlomiti ili iseckati i staviti u jednu posudu da se otopi na pari.
4. Pripremiti i izvagati sve potrebne sastojke za kolac i ostaviti sa strane. Ljesnajke ili orahe samleti i ostaviti sa strane. Ja sam orahe ovaj put.
5. Odvojiti zumanjke od bjeljanaka u posebne posude.
6. Bjeljanka istuci u cvrst sneg sa elektricnim mikserom i ostaviti sa strane.
7. Pjenasto izmiksati zumanca sa secerom, pa dodati otoplenu cokoladu, uz neprestalno miksanje, te umiksati orahe i na kraju lagano umesati sneg od bjeljanaka ( rucno ).
8. Gotovu smesu za kolac istersti u vec pripremljen kalup i staviti peci u prethodnoj zagrejanoj pecnici 10 minuta. Nakon 10 minuta pecenja izvaditi iz pecnice i preliti vrucim cokoladnim mlekom ( zakuhati mleko i iseckanu cokolade i kuvati dok se cokolada ne rastopi ), pa ponovo vratiti u pecnicu i peci jos 15 minuta.
9. Za to vreme pripremiti preljev 2, slatko vrhnje zakuvati ( 500 ml ), a potom dodati obe vrste cokolade ( 200 gr tamne milka cokolade i 100 gr bela milka cokolada ) koje smo prethodno iseckali i tako kuvati jos 10-tak minuta uz mesanje rucnim mikserom.
10. Peceni kolac preliti preljevom 2. Ohladiti prvo na sobnu temperaturu a zatim ostaviti u frizider preko noci da se sve lepo poveze.

Izvor: Coolinarika

Nema komentara:

Objavi komentar