utorak, 22. ožujka 2016.

Brzi sočni kolač





Ja inače nisam ljubitelj ovih smućkaj i prospi kolača, meni je to sve suvo i nekako ih retko pravim…medjutim večeras mi se jelo nešto slatko i mislim se, gledam slike i hajde da probam, ali obavezno ga moram zaliti da bude sočan…i baš je takav! Brzo se pravi, obavezno probajte.


SASTOJCI:
3 cela jaja
1 šolja od 250 ml jogurta
1 šolja od 250 ml šećera
2 šolje od 250 ml brašna
150 ml ulja
2 pune kašike bilo kojeg redjeg pekmeza, dzema, marmelade
2 – 3 kašike kakaoa
100 gr suvog groždja
50 gr mlevenih ili blendiranih oraha ( ja blendiram jer volim te sitne komadiće sitnije nego kada seckamo )
5 gr praška za pecivo ili pola kesice


Preliv:
200 gr čokolade po izboru ( ja sam pokupila šta sam imala, malo mlečne, crne, čak i neke sa rumom, sve je to dobro )
5 kašika ulja
100 ml mleka


PRIPREMA:
Uključiti rernu na 200 stepeni.

Nije potreban mikser.

U posudu staviti jaja, šećer, ulje i jogurt i dobro umutiti žicom.

Zatim dodati brašno, prašak za pecivo, kakao i pekmez pa opet umutiti.

Na kraju dodati suvo groždje i orahe i izmešati.

Vatrostalnu tepsiju ili keramičku, ja sam pekla u vatrostalnoj dovoljno je samo četkicom premazati sa malo ulja i naliti smesu pa staviti da se peče.

Ako stavljate u limeni pleh pospite i brašnom kada premažete uljem.

Dok se kolač peče na laganu vatru staviti čokoladu ulje i mleko i uz mešanje polako otopiti.

Masa treba da je retka, ako vam je kao jogurt dodajte još mleka, slobodno.

Pečen kolač ( oko 25 – 30 minuta ) isecite na kocke i prelijte sa čokoladom sipajte po rezovima gde ste sekli.

Ako niste sigurni da li je peče bocnite u sredinu do kraja čačkalicu pa ako izadje suva gotovo je.

Ugasite rernu i ostavite kolač tako još 5 – 10 minuta.

Izvadite pa sačekajte da se ohladi ( ako možete ) pa klopanje!

Izvor: brzikolaci.com

Nema komentara:

Objavi komentar