SASTOJCI:
Fil:
1 1/4 kasicice zelatin u prahu
2 kasike voda
3 kom zumanca
2 kasicice kukuruzno skrobno brasno
450 g sveze jagode
150 g secer
2 kasike puter
na vrh prsta so
400 ml pavlaka za slag
Masa sa pekmezom:
1/2 kasicice zelatin u prahu
1 kasika sok od limuna
170 g pekmez od jagoda
2 kasike voda
3 kom zumanca
2 kasicice kukuruzno skrobno brasno
450 g sveze jagode
150 g secer
2 kasike puter
na vrh prsta so
400 ml pavlaka za slag
Masa sa pekmezom:
1/2 kasicice zelatin u prahu
1 kasika sok od limuna
170 g pekmez od jagoda
Kore:
80 g brasno
6 kasika secer
3/4 kasicice prasak za pecivo
1/8 kasicice so
60 ml ulje
1 celo jaje + 3 kom 1 jaje + 3 belanca preostala od fila
2 kasike voda
1 kasicica vanila ekstrakt
1/4 kasisice cream of tartar (ili 1/2 kasicice sok od limuna)
6 kasika secer
3/4 kasicice prasak za pecivo
1/8 kasicice so
60 ml ulje
1 celo jaje + 3 kom 1 jaje + 3 belanca preostala od fila
2 kasike voda
1 kasicica vanila ekstrakt
1/4 kasisice cream of tartar (ili 1/2 kasicice sok od limuna)
Za dekorisanje:
400 ml pavlaka za slag
oko 50 g secer u prahu za mucenje pavlake
po zelji jagode
oko 50 g secer u prahu za mucenje pavlake
po zelji jagode
PRIPREMA:
Za Fil:
1. Poprskati zelatin preko vode u velikoj posudi i staviti sa strane. Penjacom umutiti zumanca i skrobno brasno u srednjoj posudi dok se masa ne sjedini. Jagode, secer, puter i so staviti u blender i samleti. Presuti u manju serpicu i kuvati na blagoj vatri do kljucanja.
2. Ukloniti smesu sa jagodama sa vatre, odvaditi oko pola solje, i uz neprestano mesanje dodati smesi sa zumancima da se temperiraju. Dodati smesu sa zumancima u serpicu sa ostatkom smese sa jagodama i kuvati, uz neprekidno mesanje, dok se smesa ne zgusne (oko 1 min). Procediti kroz cediljku postavljenu iznad smese sa zelatinom. Ostaviti da se hladi, najmanje 30 min, do 90 min.
Smesa sa pekmezom:
1. Poprskati zelatin po soku od limuna u majoj posudi i ostaviti dok zelatin ne nabubri, oko 5 min. Zagrejati pekmez u mikrotalasnoj posudi uz povremeno mesanje, 30-60 sekundi. Dodati nabubreli zelatin i promesati. Ostaviti sa strane.
Kore:
1. Ukljuciti pecnicu da se zagreje na 180 C. Pripremiti 2 posude za pecenje (okruglu, precnika 20 cm i kvadratnog oblika, 20 X 20 cm). Premazati posude puterom, postaviti papirom za pecenje, ponovo premazati puterom, i posuti brasnom.
2. Pomesati brasno, secer, prasak za pecivo, i so. Dodati ulje, celo jaje, vodu i ekstrakt od vanile i sjediniti rucnom penjacom.
3. Umutiti belanca sa cream of tartar u cvrstu (ali ne suvu) penu. Odvaditi oko 1/3 belanaca i dodati u smesu sa brasnom. Sjediniti. Dodati ostatak belanaca i sjediniti.
4. Odvaditi 1 solju smese ( oko 250 ml) i rasporediti po posudi za pecenje okruglog oblika. Ostatak rasporediti po posudi kvadratnog oblika. Peci zajedno, oko 11 minuta, kore trebaju ostati bele. Ako je potrebno peci kvadratnu koru malo duze.
5. Izvaditi posude iz rerne i ostaviti da se hlade oko 5 min. Prevrnuti na resetku i ostaviti kore da se hlade, oko 15 min.
6. Postaviti okruglu koru na posudu za sluzenje torte. Premazati sa oko 2 kasike mesavine sa pekmezom. Sada ce vam trebati obruc za torte sa pokretnim dnom, malo veceg precnika od posude koju ste koristili za pecenje okrugle kore (oko 22.5 cm). Postavite obruc oko okrugle kore, tako da sa svih strana ostane jednak prostor. Odsecite ivice kvadratne kore, tako da uklonite i poravnate rubove, ali sto je manje moguce. Premazite sa oko 2 kasike mesavine sa pekmezom, precesite na pola, a potom svaku polovinu na dva jednaka dela tako da dobijete 4 trake iste sirine. Postavite trake oko okrugle kore, strana premazana pekmezom treba biti iznutra. Pricvrstiti obruc (prethodno je trebao biti otpusten).
7. Umutiti pavlaku za slag i dodati ohladjenoj smesi sa jagodama. Sjediniti.
8. Fil usuti u obruc za korama (povrsina fila bice iznad kora). Poprskati ostatak smese sa pekmezom preko fila i ravnomerno rasporediti. Ohladiti najmanje 5 sati (do 24 sata).
9. Da biste uklonili obruc prvo nozem predjite uz rub obruca, kako biste odvojili fil od obruca. Potom opustite obruc. Dekorisati umucenom pavlakom za slag i jagodama.
Izvor: Coolinarika
Nema komentara:
Objavi komentar