ponedjeljak, 7. ožujka 2016.

Sočni čokoladni muffini



SASTOJCI:
Tijesto:
2 jaja
100 g šećera
naribana korica 1 naranče
100 ml mlijeka
50 ml ulja
1/2 žličice ekstrakta vanilije ili 1 žličica ruma
100 g brašna
1/2 praška za pecivo
30 g kakaa
Preljev:
100 g čokolade za kuhanje
100 ml mlijeka
50 g šećera
25 g maslaca

PRIPREMA:
Od ovih sastojaka se dobije 12 muffina:

1. Tijesto:
U kalup za mufine staviti papirnate košarice.

Brašno, prašak za pecivo i kakao skupa prosijati u zdjelicu.

Pomiješati mlijeko, ulje i ekstrakt ili rum.

U posebnoj zdjeli miksati jaja sa šećerom dok se ne zgusnu. Dodati naribanu narančinu koricu, pa naizmjenično brašno i mlijeko sa sastojcima.

Kratko miksati samo da se sve poveže u glatku smjesu.

Tijesto ravnomjerno rasporediti u papirnate košarice u kalupima.

Peći 25 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 180"C.

Pečene muffine prohladiti 2-3 minute, pa gusto izbosti štapićem za ražnjiće ili nečim sličnim. Tako tople, preliti sa pola toplog preljeva.


2. Preljev:
Preljev treba biti spreman kad su muffini pečeni.

U maloj posudi, na laganoj vatri, grijati mlijeko, šećer, maslac i 50 g čokolade. Kad se dobije glatka masa, muffine ravnomjerno preliti sa pola količine preljeva.

Ne stavlja se odmah sva čokolada u preljev jer gušći preljev će teže namočiti kolač.

Ostatak preljeva vratiti na laganu vatru, dodati ostatak čokolade i kad se rastopi, ponovno preliti sve muffine.

Prije nego se čokolada stegne, muffine pažljivo izvaditi iz kalupa i pustiti da se ohlade.


3. Napomena:
Umjesto muffina se može praviti kolač u tepsiji 37x21 cm sa sljedećim omjerom sastojaka:

Tijesto:
3 jaja...150 g šećera
naribana korica 1 naranče
200 ml mlijeka...100 ml ulja...1 žličica v.ekstrakta ili 1 žlica ruma
180 g brašna...1 prašak za pecivo...45 g kakaa

Preljev:
150 g čokolade za kuhanje...200 ml mlijeka...70 g šećera...30 g maslaca


Na kolaču praviti šire rupice (debljina olovke).

Pola čokolade rastopiti sa mlijekom, šećerom i maslacem, preliti kolač sa pola preljeva, pa u preostalom preljevu rastopiti ostatak čokolade i opet preliti kolač.

Izvor: Coolinarika

Nema komentara:

Objavi komentar