četvrtak, 10. ožujka 2016.

Štrudla sa makom


Meko, ukusno testo i obilje maka. Lako za napraviti. Recept je dugo čekao da bude isproban i opravdao je sva moja očekivanja, zato ga beležim ovde. Možda već postoji isti ovakav ali ja ga nisam pronašla.

SASTOJCI:
Testo:
4 čaše tekućeg jogurta (čaša 1,8 dl)
4 kom. jaja
1 kašika soli
1 kašika šećera
1 kocka kvasca
oko 700g brašna
250 g margarina
1 kesica praška za pecivo
Fil:
300-350g mlevenog maka
2-3 dl vrelog mleka
200-250g šećera
za premazivanje 1 žumance sa kašikom mleka

PRIPREMA:
1. U malo mlake vode izmrviti kvasac i dodati kašiku šećera. Ostaviti da nadođe. Vode staviti tek toliko da se kvasac potopi.
2. Dok kvasac stoji, nasuti 4 jogurta (tečna) u posudu, dodati 4 cela jaja i malo izmiksirati. Dodati i ravnu kašiku soli.
3. Kada je kvasac krenuo, nasuti ga u jogurt i dodavati brašno. Zamesiti mekše testo. Nisam merila brašno ali potrebno je nekih 700g, manje-više. Količina brašna zavisi i od veličine jaja, ja sam koristila krupna jaja.
4. Testo ostaviti da raste, a za to vreme izmešati 300-350g mlevenog maka sa 200-250g šećera i prelivati vrelim mlekom. Mleko sam stavila od prilike, da mak ne bude redak a ni suv.
5. Naraslo testo podeliti na 4 jufke malo ih razvući i premazati sa 1 otopljenim margarinom u koji je umešan jedan prašak za pecivo. Margarin ne treba da bude tečan nego kremast, znači ne topiti ga do kraja.

Ostaviti tako premazano 5-6 minuta pa rukama razvlačiti testo u pravougaonik koliko je moguće. Zatim testo urolati i opet ostaviti par minuta.

6. Sada testo rastanjiti u pravilan pravougaonik i premazati makom. Tako raditi sa svakom jufkom. Gotove štrudle premestiti u pleh pokriven pek papirom i premazati ih jednim žumancetom koje je umućeno sa kašikom mleka.

Peći na 200 stepeni oko 20 minuta. Kada je pečeno, pokriti krpom dok se hladi. Pre služenja posuti prah šećerom.
Izvor: Coolinarika

Nema komentara:

Objavi komentar