SASTOJCI:
Za patišpanj:
5 belanaca
5 kašika šećera
60 g brašna
70 g sitno seckanih lešnika
5 kašika šećera
60 g brašna
70 g sitno seckanih lešnika
Krem:
1 l mleka
100 g šećera
2 pudinga od vanile
2 kašike gustina
5 žumanaca
250 g maslaca
150 g šećera
100 g nugat krema ili čokolade
100 g šećera
2 pudinga od vanile
2 kašike gustina
5 žumanaca
250 g maslaca
150 g šećera
100 g nugat krema ili čokolade
I još treba:
150 g nugat krema ili nutele
100 g Spekulos keksa ili po vašoj želji
šlag
100 g Spekulos keksa ili po vašoj želji
šlag
PRIPREMA:
Izmiksajte belanca i šećer u čvrst šam pa dodajte brašno i lagano promešajte. Na dno pleha prečnika 26 cm stavite iseckane lešnike a preko rasporedite pripremljenu smesu. Poravnajte i pecite u zagrejanoj rerni na 180 °C oko 13-14 minuta. Pečen patišpanj izvadite iz kalupa, stavite na tacnu (lešnik prema gore) i ostavite da se ohladi. Kada se patišpanj ohladio premažite nugat kremom, a onda složite izlomljen keks. Obruč od kalupa stavite ponovo oko patišpanja.
Torta Monte:
800 ml mleka i 100 g šećera stavite da provri. U ostatak mleka umutite žumanca, puding i gustin, a onda sipajte u provrelo mleko i skuvajte fil. Ostavite da se skroz ohladi na sobnoj temperaturi, pa dodajte prethodno umućen maslac sa šećerom u prahu i dobro izmiksajte. Fil podelite na dva dela. Prvi deo neka ostane žut a u drugi sipajte nugat krem ili istopljenu čokoladu.
Preko izlomljenog keksa rasporedite žut krem a onda i čokoladni. Ostavite da se ohladi preko noći, a zatim sklonite obruč i ukrasite šlagom.
Po preporuci sa moje facebook strane, napravila sam ovu tortu. Torta se svidela svima a posebno mom srednjem detetu. Radila sam nekoliko modifikacija originalnog recepta i mislim da sam uradila pravu stvar ali verujem da je i originalni recepta takođe dobar pa i njega preporučujem.
Preko izlomljenog keksa rasporedite žut krem a onda i čokoladni. Ostavite da se ohladi preko noći, a zatim sklonite obruč i ukrasite šlagom.
Po preporuci sa moje facebook strane, napravila sam ovu tortu. Torta se svidela svima a posebno mom srednjem detetu. Radila sam nekoliko modifikacija originalnog recepta i mislim da sam uradila pravu stvar ali verujem da je i originalni recepta takođe dobar pa i njega preporučujem.
Izvor: minjina-kuhinjica
Nema komentara:
Objavi komentar