SASTOJCI:
Biskvit:
4 jaja
3. Čokoladu otopiti na najnižoj temperaturi ili u mikrotalasnoj 10 minuta na 180 W, bez dodavanja ičega. Razmazati je u tankom sloju na masni papir, u površini 20×30 cm, na dva mesta. Kad se stegne, iz svake table vaditi krugove, istom ili malo većom modlom od one kojom je sečen biskvit. Modlu ugrejati pre otiskivanja krugova. Čokoladne krugove postaviti preko biskvita sa želeom i ugrejati odozgo. Ja sam grejala fenom, za kosu, a verovatno bi moglo i u mlakoj/toploj rerni, da se ocrta krug želea, i da se čokolada prilepi za keks. Ostaviti da se galzura stegne.
Sve u svemu, liče :)
Mana je što ima dosta posla a malo rezultata. Ja sam imala biskvita i želea za nekih 30 komada keksa, a čokolade upola manje jer sam rastopila samo 100 g. Mogla sam da doradim još glazure ali nisam imala više snage. U svakom slučaju, kopiranje je bilo zabavno, a ako budem opet pravila nešto na ovu temu biće po celoj površini pleha, bez zezancije sa seckanjem, sklapanjem i feniranjem. :)
4 kašike šećera
4 kašike brašna
4 kašike brašna
Žele:
350 ml cedjene pomorandže
3 kašike šećera
1 kesica želatina
3 kašike šećera
1 kesica želatina
Glazura:
200 g čokolade za kuvanje
PRIPREMA:
1. Umutiti biskvit od 4 jaja, 4 kašike brašna i 4 kašike šećera. Ja sam mutila sve zajedno, nisam odvajala belanca i žumanca, možda malo duže traje ali na kraju se ipak sve umuti lepo i penasto. Ispeći na plehu od rerne obloženim papirom za pečenje. Tokom pečenja biskvit se malo podigne, posle pečenja spadne. Ohladiti, pa okruglom modlom obima 5 cm vaditi krugove.
2. Iscedjenu pomorandžu procediti da nema mrvica, dodati 3 kašike šećera i rastopljeni želatin pripremljen prema uputstvu sa kesice. Razliti na pleh 24×34 cm, ili neki drugi slične površine, obložen papirom za pečenje. Paziti da je odabrani pleh ravan, da se ne desi da se žele slije samo na jednu stranu pleha. Kad se žele stegne par sati u frižideru, okruglom modlom obima 3 cm otisnuti krugove. Restlove izvaditi pa krugove pažljivo prebacivati na pripremljene biskvitne podloge. Meni se par kružića pocepalo prilikom vadjenja.
3. Čokoladu otopiti na najnižoj temperaturi ili u mikrotalasnoj 10 minuta na 180 W, bez dodavanja ičega. Razmazati je u tankom sloju na masni papir, u površini 20×30 cm, na dva mesta. Kad se stegne, iz svake table vaditi krugove, istom ili malo većom modlom od one kojom je sečen biskvit. Modlu ugrejati pre otiskivanja krugova. Čokoladne krugove postaviti preko biskvita sa želeom i ugrejati odozgo. Ja sam grejala fenom, za kosu, a verovatno bi moglo i u mlakoj/toploj rerni, da se ocrta krug želea, i da se čokolada prilepi za keks. Ostaviti da se galzura stegne.
POSLUŽIVANJE:
Što se tiče ukusa, tu je negde. Žele se najviše razlikuje, mislim da bi trebalo da je intenzivnijeg ukusa, i nešto čvršći. Možda bi bilo dobro da se doda neki ekstrakt pomorandže. Ili da se žele bar delimično radi od sirupa narandže. Biskvit je lepši nego originalni, nekako je mekši.
Sve u svemu, liče :)
Mana je što ima dosta posla a malo rezultata. Ja sam imala biskvita i želea za nekih 30 komada keksa, a čokolade upola manje jer sam rastopila samo 100 g. Mogla sam da doradim još glazure ali nisam imala više snage. U svakom slučaju, kopiranje je bilo zabavno, a ako budem opet pravila nešto na ovu temu biće po celoj površini pleha, bez zezancije sa seckanjem, sklapanjem i feniranjem. :)
Izvor: Coolinarika
Nema komentara:
Objavi komentar