srijeda, 9. ožujka 2016.

Burekčići


Malo drugaciji nacin pripreme bureka.Jufke se preljevaju preljevom i budu kao domace.Nekada sam dosta cesto ovako pripremala pite sa gotovim jufkama.Ne znam zasto sam prestala da radim na ovaj nacin,ali sigurno cu opet ponovo cesce da ovako radim.Djeca su bila odusevljena ,a sto je jos ljepse cerka mi je pomagala.Nema niko sretniji od mene kada vidim da je konacno pocelo da je zanima kuhanje :-)

SASTOJCI:
500 g tankih kora za pitu
Preljev:
300 ml ulja
250 ml vode
2.5 kasike brasna
2 male kasike praska za pecivo
Fil:
1 kg mljevenog mesa
2 male kasike soli
1/2 male kasike svjeze mljevenog bibera
1 glavica sitno sjeckanog luka
Zaljev:
3/4 solje prokuhane vode

PRIPREMA:
1. Pomijesati sve navedene sastojke za preljev i staviti na stranu.
Pomijesati meso za lukom i zacinima.
Jufke prerezati na pola.
2. Uzeti 2 lista prepolovljene jufke i premazati sa pripremljenim preljevom.Na sredinu staviti veliku kasiku nadjeva .

3. Preklopiti gornjim dijelom jufke.

4. Onda lijevu stranu jufke preklopiti preko nadjeva i premazati preljevom.

5. Onda preklopiti sa jufkom sa desne strane i opet premazati sa malo preljeva.

6. Zarolati da bude nekih 3-4 cm sirine i 8-9 cm duzine.

7. Staviti u tepsiju kuju ste samo malo pomastili posto ima ulje u preljevu.

Ponoviti isti postupak sa ostatkom jufke i nadjeva.
Na kraju premazite sa ostatkom preljeva.
8. Peci u prethodno zagrijanoj pecnici na 190 stepeni 40 minuta ili dok fino ne porumeni.
Ako vidite da ima dosta ulja u tepsiji (jer sve ovisi od mesa i vrste kora)polako ga ocijedite.
9. Gotove burekcice prelijte sa prokuhanom vodom ,poklopite i ostavite da odstoje petnaestak minuta prije sluzenja.
Po zelji umjesto vode mozete da ih premazete sa kiselim vrhnjem.Ja nisam jer moj dragi suprug nije ljubitelj pita premazanih sa vrhnjem.

Izvor: Coolinarika

Nema komentara:

Objavi komentar