SASTOJCI:
500 g tankih kora za pitu
Preljev:
300 ml ulja
250 ml vode
2.5 kasike brasna
2 male kasike praska za pecivo
250 ml vode
2.5 kasike brasna
2 male kasike praska za pecivo
Fil:
1 kg mljevenog mesa
2 male kasike soli
1/2 male kasike svjeze mljevenog bibera
1 glavica sitno sjeckanog luka
2 male kasike soli
1/2 male kasike svjeze mljevenog bibera
1 glavica sitno sjeckanog luka
Zaljev:
3/4 solje prokuhane vode
PRIPREMA:
1. Pomijesati sve navedene sastojke za preljev i staviti na stranu.
Pomijesati meso za lukom i zacinima.
Jufke prerezati na pola.
2. Uzeti 2 lista prepolovljene jufke i premazati sa pripremljenim preljevom.Na sredinu staviti veliku kasiku nadjeva .
Pomijesati meso za lukom i zacinima.
Jufke prerezati na pola.
2. Uzeti 2 lista prepolovljene jufke i premazati sa pripremljenim preljevom.Na sredinu staviti veliku kasiku nadjeva .
3. Preklopiti gornjim dijelom jufke.
4. Onda lijevu stranu jufke preklopiti preko nadjeva i premazati preljevom.
5. Onda preklopiti sa jufkom sa desne strane i opet premazati sa malo preljeva.
6. Zarolati da bude nekih 3-4 cm sirine i 8-9 cm duzine.
7. Staviti u tepsiju kuju ste samo malo pomastili posto ima ulje u preljevu.
Ponoviti isti postupak sa ostatkom jufke i nadjeva.
Na kraju premazite sa ostatkom preljeva.
8. Peci u prethodno zagrijanoj pecnici na 190 stepeni 40 minuta ili dok fino ne porumeni.
Ako vidite da ima dosta ulja u tepsiji (jer sve ovisi od mesa i vrste kora)polako ga ocijedite.
9. Gotove burekcice prelijte sa prokuhanom vodom ,poklopite i ostavite da odstoje petnaestak minuta prije sluzenja.
Po zelji umjesto vode mozete da ih premazete sa kiselim vrhnjem.Ja nisam jer moj dragi suprug nije ljubitelj pita premazanih sa vrhnjem.
Izvor: Coolinarika
Nema komentara:
Objavi komentar