SASTOJCI;
4 jaja
1 casa (za prst manje) secera (koristim casu od 200ml)
1 casa brasna
4 supene kasike mlijeka (za tijesto)
3 supene kasike kakao
1 vanilin secer
1 prasak za pecivo
1 slag krema
2 case mlijeka (za politi koru)
1 casa (za prst manje) secera (koristim casu od 200ml)
1 casa brasna
4 supene kasike mlijeka (za tijesto)
3 supene kasike kakao
1 vanilin secer
1 prasak za pecivo
1 slag krema
2 case mlijeka (za politi koru)
Za cokoladni sos:
300ml mlijeka
3,5 kasike secera
1 kasicica kukuruznog skroba
1 kasika kakao
160gr crne cokolade
3,5 kasike secera
1 kasicica kukuruznog skroba
1 kasika kakao
160gr crne cokolade
PRIPREMA:
1. U dubokoj posudi dobro umutiti jaja i secer. Dodati brasno, kakao, vanilin secer i prasak za pecivo, a zatim ponovo miksati. Dodati mlijeko i jos jednom dobro izmiksati. Smjesu istresti u cetvrtastu tepsiju i peci na 180 stepeni. Prvih 15 minuta ne otvarajte a poslije provjerite cackalicom,zabadajuci je sa svih strana- kada cackalica izadje cista, kora je pecena. Koru ostaviti da se malo ohladi. Kada bude mlaka izlijte na nju mlijeko, ravnomjerno sa svih strana. Ostaviti koru da se dobro ohladi.
2. Kada se kora ohladila, umutite slag kremu i rasporedite je po kori. Pustite malo da odstoji dok pripremite zavrsni sloj od cokolade. Zapravo mozete koristiti i gotovi cokoladni sos, ako vam je mucno ga pripremati. A ako nije, evo mog cokoladnog sosa:
3. U serpu dodajte mlijeko i secer da prokuha. Kukuruzni skrob i kakao razmutite u malo vode i izlijte u prokuhano mlijeko, mijesajuci. Kuhati jos 10-tak minuta a zatim sos skinuti sa vatre, dodati kockice cokolade i mijesati dok se ne otope. Sos ostaviti da se dobro ohladi a zatim ga preliti preko kolaca. Kolac staviti u frizider 2-3 sata a zatim posluziti.
4. Prijatno
Izvor: Coolinarika
Nema komentara:
Objavi komentar