srijeda, 16. ožujka 2016.

Rokoko krempite




SASTOJCI:
Žuta krema:
1 litra mlijeka
4 žumanjaka
5 jušnih žlica šečera
1 vanilin šećer
5 jušnih žlica glatkog brašna
3 jušne žlice gustina
4 bjelanjaka
2 jušne žlice šećera
3 zrna soli
Ostalo:
5 dl slatkog vrhnja
30 dag petit keksa
čokoladu ili ukras po želji

PRIPREMA:
1. Na dno tepsije veličine cca 27×35 cm složiti red petit keksa.
2. Unutrašnjost lonca u kojoj će se kuhati krema obavezno isprati hladnom vodom i ostaviti mokru.
3. Staviti kuhati: mlijeko, žutanjke, vanilin šećer, 5 žl šećera, brašno i gustin. Dobro promiješajti mutilicom i staviti na vatru. Povremeno promiješajti sastojke, a kad je već dosta zagrijano, počinje se lagano na dnu zgrušavati, miješajti energičnije neprekidno dok zakuha. Kad je krema zakuhala, opet se možete laganije miješati još desetak minuta jer sad više neće zagoriti niti se neće raditi grudvice.
4. Maknuti kremu sa štednjaka. Umutiti bjelanjke sa soli i 2 žl šećera u čvrsti snijeg pa ga umiješati u toplu kremu. Pripaziti da se šlag ne razvodni nego da u kremi ostanu male rupice.
5. Gotovu kremu preliti preko petit keksiju, poravnati i ostaviti dvadesetak minuta da se hladi.
6. Čvrsto umutiti slatko vrhnje pa premazati preko žute kreme i staviti u hladnjak. Prije stavljanja slatkog vrhnja žutu kremu lagano izgrepsti viljuškom kako bi se šlag što bolje pričvrstio za kremu.

POSLUŽIVANJE:Staviti u hladnjak i za sat vremena se već može rezati na 24 komada.
Ukrasiti po želji čokoladnom glazurom, čokoladom u prahu ili naribanom..

Izvor: Coolinarika

Nema komentara:

Objavi komentar