Ovo je jedna od tradicionalnih ruskih torti. Postoje različite verzije ove torte…neki ju rade s medom u koricama, neki bez… Moja prijateljica ruskinja kaže da je ovo izvorni recept za Spartak tortu, a sve ostali recept da su samo različite varijante ruskog medovika. Nama se ova tortica jako svidila, jer je lagana, osvježavajuća, nije puno slatka. Nadam se da ćete i vi guštati u njoj.
SASTOJCI:
Korice
1 jaje
200gr maslaca
1 šalica šećera (250ml)
1 žličica sode bikarbone
1 žlica vinskog octa
1/3 šalice mlijeka
3 žlice kakaa
3 šalice brašna (+ par žlica)
200gr maslaca
1 šalica šećera (250ml)
1 žličica sode bikarbone
1 žlica vinskog octa
1/3 šalice mlijeka
3 žlice kakaa
3 šalice brašna (+ par žlica)
Krema
250gr maslaca
250gr krem sira (mascarpone ili slično)
400ml kondenziranog mlijeka (nezaslađenog)
400ml vrhnja za šlag 36%m.m.
1/2 šalice šećera u prahu
250gr krem sira (mascarpone ili slično)
400ml kondenziranog mlijeka (nezaslađenog)
400ml vrhnja za šlag 36%m.m.
1/2 šalice šećera u prahu
Glazura
2 žlice kakaa
4 šećera
6 žlica vruće vode
za ukras po potrebi mljeveni keks
4 šećera
6 žlica vruće vode
za ukras po potrebi mljeveni keks
PRIPREMA:
U zdjeli, na laganoj vatri, rastopite maslac, mlijeko i kakao. Dobro promiješajte da se svi sastojci dobro stope i da smjesa postane glatka i kremasta. Umiješajte šećer i kad se rastopi, maknite s vatre. Pazite da vam ne prokuha smjesa. Sad dodajte sodu bikarbonu koju ste otopili u vinskom octu. Pazite malo će vam se zapjeniti, pa brzo mješajte dok ne splasne. Neka se smjesa malo ohladi, da nije skroz vruća, ali još uvijek dovoljno topla. U prohlađenu smjesu dodajte šalicu brašna, pa nakon toga razmućeno jaje. Sve dobro izmješajte. Sad dodajte drugu šalicu brašna i mješajte dok vam se sve fino ne ujednaći. Tijesto će vam biti jako mekano. Na radnu površinu prospite treću šalicu brašna, izrućite tijesto na brašno i lagano ga domijesite. Prema potrebi dodajte još 2-3 žlice brašna ako vam tijesto bude premekano. Pripazite, tijesto vam ne smije biti baš tvrdo, već srednje tvrdoće. Sad ga zamotajte u prozirnu foliju i stavite na hlađenje nekih sat vremena.
Tijesto podijelite na osam dijelova. Svaki dio razvaljajte u krug promjera 26 ili 28, ovisno o tome da li želite višu ili nižu tortu. Tijesto valjajte na papiru za pečenje. Koricu pecite nekih 5-6 minuta na 180°C. Pećene korice pokrijte kuhinjskom krpom. Ostavite ih da se ohlade.
Dok se korice hlade, pripremite kremu. Maslac pjenasto istucite dok ne bude pahuljast. Dodajte krem sir i šećer u prahu, još malo izmiksajte. Sad dodajte kondenzirano mlijeko. Kondezirano mlijeko bi vam moralo biti gušće konzistencije i nezalađeno. Ukoliko imate rijeđe, radije ga prije nego krenete raditi tortu, stavite na laganu vatru i kuhajte nekih pola sata dok vam se ne zgusne, onako da ima konzistenciju tekućeg meda. Ohladite. Ako vam mlijeko zaslađeno, onda ne trebate stavljati šećer u prahu. Radije probajte, pa naknadno dodajte. Miksajte dok vam se sve fino ne poveže i dok krema ne bude pjenasta. Vrhnje za šlag istucite u čvrsti šlag i dodajte ga kremi od maslaca.
Kremu podijelite na sedam jednakih dijelova, s tim da nekoliko žlica ostavite sa strane za namazati stranice. Svaku koru namažite s dijelom kreme, sve dok ne potrošite korice i kremu. Zadnju koru ne mazati. Stranice torte premažite s onih nekoliko žlica krema. Stavite tortu u hladnjak da se malo stisne i ohladi, na nekih sat vremena.
Glazuru pripremite na slijedeći način. Kakao, šećer i vruću vodu izmješajte da nema grudica. Stavite na laganu vatru i stalno mješajući kuhajte dok vam se ne zgusne. Trebali bi dobiti glazuru gustoće meda. Glazuru prelijte po vrhu torte i ravnomjerno rasporedite. Stranice torte obložite mljevenim keksima. Ovu tortu je najbolje ostaviti preko noći da se dobro ohladi.
Tijesto podijelite na osam dijelova. Svaki dio razvaljajte u krug promjera 26 ili 28, ovisno o tome da li želite višu ili nižu tortu. Tijesto valjajte na papiru za pečenje. Koricu pecite nekih 5-6 minuta na 180°C. Pećene korice pokrijte kuhinjskom krpom. Ostavite ih da se ohlade.
Dok se korice hlade, pripremite kremu. Maslac pjenasto istucite dok ne bude pahuljast. Dodajte krem sir i šećer u prahu, još malo izmiksajte. Sad dodajte kondenzirano mlijeko. Kondezirano mlijeko bi vam moralo biti gušće konzistencije i nezalađeno. Ukoliko imate rijeđe, radije ga prije nego krenete raditi tortu, stavite na laganu vatru i kuhajte nekih pola sata dok vam se ne zgusne, onako da ima konzistenciju tekućeg meda. Ohladite. Ako vam mlijeko zaslađeno, onda ne trebate stavljati šećer u prahu. Radije probajte, pa naknadno dodajte. Miksajte dok vam se sve fino ne poveže i dok krema ne bude pjenasta. Vrhnje za šlag istucite u čvrsti šlag i dodajte ga kremi od maslaca.
Kremu podijelite na sedam jednakih dijelova, s tim da nekoliko žlica ostavite sa strane za namazati stranice. Svaku koru namažite s dijelom kreme, sve dok ne potrošite korice i kremu. Zadnju koru ne mazati. Stranice torte premažite s onih nekoliko žlica krema. Stavite tortu u hladnjak da se malo stisne i ohladi, na nekih sat vremena.
Glazuru pripremite na slijedeći način. Kakao, šećer i vruću vodu izmješajte da nema grudica. Stavite na laganu vatru i stalno mješajući kuhajte dok vam se ne zgusne. Trebali bi dobiti glazuru gustoće meda. Glazuru prelijte po vrhu torte i ravnomjerno rasporedite. Stranice torte obložite mljevenim keksima. Ovu tortu je najbolje ostaviti preko noći da se dobro ohladi.
Izvor: Coolinarika
Nema komentara:
Objavi komentar