Ovaj recept sam pronašla na Pinterestu, originalno je recept od Marthe Stewart. Kolač je bez brašna, pa odgovara i onima koji paze na gluten. Dobije se prefini mokri čokoladno kaveni kolač s toplim preljevom, za sve one koji vole kavu. :)
SASTOJCI:
Tijesto:
3 tbsp/45 g maslaca
6 oz/ 170 g tamne čokolade (70%)
6 jaja
200 g šećera
3 tbsp instant kave
1/4 tsp soli
1 tbsp ekstrakta vanilije
6 oz/ 170 g tamne čokolade (70%)
6 jaja
200 g šećera
3 tbsp instant kave
1/4 tsp soli
1 tbsp ekstrakta vanilije
Glazura:
3 oz/85 g čokolade za kuhanje
1 1/2 tbsp/ 22 g maslaca
2 tsp ekstrakta vanilije
1/3 šalice/ 78 g slatkog vrhnja/mileram (30% i više masti)
1/3 šalice/ 67 g šećera
1 tsp instant kave
1/4 tsp soli
2 tsp ekstrakta vanilije
1/3 šalice/ 78 g slatkog vrhnja/mileram (30% i više masti)
1/3 šalice/ 67 g šećera
1 tsp instant kave
1/4 tsp soli
PRIPREMA:
1. Zagrijati pećnicu na 175 stupnjeva (ja sam na 180). Namazati okrugli kalup maslacem (ne brašniti!).
2. Za tijesto prvo otopiti maslac i čokoladu.
Izmutiti žumanjke sa 100 g šećera oko 3 minute. Dodati insant kavu i sol i miksati još minutu. Dodati ekstrakt vanilije i otopljenu čokoladu nsa maslacem.
Izmutiti žumanjke sa 100 g šećera oko 3 minute. Dodati insant kavu i sol i miksati još minutu. Dodati ekstrakt vanilije i otopljenu čokoladu nsa maslacem.
3. Izmutiti bjelanjke dok ne postanu pjenasti na srednjoj brzini. Na najvećoj polako dodavati ostalih 100 g šećera i miksati oko 5 minuta dok se ne učvrsti.
Sa špatulom na 3 puta umiješati bjelanjce u čokoladnu smjesu.
Sa špatulom na 3 puta umiješati bjelanjce u čokoladnu smjesu.
4. Uliti u kalup i peći 40-45 minuta i potpuno ohladiti.
Kora će možda popucati mjestimično i dok se hladi će se kolač udubiti malo, ali to je normalno.
Kora će možda popucati mjestimično i dok se hladi će se kolač udubiti malo, ali to je normalno.
5. Glazura: Čokoladu, maslac i vanilin ekstrakt staviti u jednu zdjelu.
Zagrijati vrhnje, šećer, esspreso i sol, kad se šećer otopi preliti preko čokolade i maslaca i miješati dok se ne sjedini.
Zagrijati vrhnje, šećer, esspreso i sol, kad se šećer otopi preliti preko čokolade i maslaca i miješati dok se ne sjedini.
POSLUŽIVANJE:
Takav topli preljev se stavlja preko ohlađenog kolača, može se uz njega poslužiti i sladoled od vanilije, super paše. :)
Izvor: Coolinarika
Nema komentara:
Objavi komentar