ponedjeljak, 28. ožujka 2016.

Kneževska torta



SASTOJCI:
Za biskvit
2 jaja
75 g šećera
75 g brašna
1/2 žličice praška za pecivo

Za tri kreme i ukrašavanje
100 g malina (zamrznutih)
10 listića bijele želatine
1 mahuna vanilije
150 g svijetlog meda
400 g svježeg sira
800 ml vrhnja za šlag
1 žlica kakaa
suncokretovo ulje za kalup
šećer u prahu za kalup
oko 17 piškota
kakao za posipanje

PRIPREMA:
1. Pećnicu zagrijati na 180°C. Dno kalupa (promjer 26 cm) namastite maslacem.
2. Za biskvit izmiksati jaja s 2 žlice vruće vode i šećerom dok ne nastane pjenasta smjesa. Zatim pomiješajte brašno i prašak za pecivo, prosijte po smjesi i promiješajte.
3. Smjesu izliti u kalup i peći oko 15 min. Izvaditi i ostaviti da se ohladi.
4. Za tri kreme najprije odmrznite maline pa ih pomoću štapnog miksera izmiksajte da dobijete pire. Želatinu omekšajte u hladnoj vodi. Istružite srž mahuni vanilije.
5. Med i srž vanilije miješajući ugrijte u loncu. Želatinu otopite u tome, maknite sa štednjaka i ostavite da se malo ohladi.
6. Malo prije nego se smjesa stvrdne, umiješati svježi sir. Stucite vrhnje za šlag te lagano umiješajte u smjesu sira i meda. Mješavinu razdjelite na tri porcije.
7. U jednu trećinu kreme umiješajte kakao, a pire od maline umiješajte u drugu. Kalup u obliku kupole (26 cm na gornjem rubu) najprije premažite suncokretovim uljem i zatim pospite dobro šećerom u prahu. Zatim u kalup stavite bijelu kremu i lijepo je zagladite. Kremu od maline polako stavite na bijelu kremu, zagladite, pa na to stavite kremu od kakaa i lagano zagladite. Držite u hladnjaku 1 sat. Biskvit stavite na kremu, lagano ga pritisnite i ostavite 8 sati (ili preko noći) u hladnjaku.
8. Zatim uklonite zdjelu tj. tortu izokrenite pažljivo na pladanj (vjerojatno će trebati malo udariti dno zdjele da se torta odvoji od njenih stijenki). Oko torte posložite raspolovljene piškote, te po želji ukrasite puslicama šlaga. Pospite kakaom.

POSLUŽIVANJE:
Za oblikovanje torte u kupolu dobra je plastična ili staklena zdjela za salatu (iako sam ja koristila metalnu koja je isto dobra), čiji gornji promjer treba biti oko 25 cm.

Izvor: Coolinarika

Nema komentara:

Objavi komentar