ponedjeljak, 7. ožujka 2016.

Domaće hurmašice: Pravi omjer po tradicionalnom receptu


Ako ste pravi ljubitelji slatka, onda u vašem domu moraju da budu ove neizostavne hurmašice. :)


SASTOJCI:
Tijesto
2 jaja
2 šoljice šećera
2 šoljice ulja
brašna po potrebi
pola praška za pecivo
Zaljev
9 šoljica šećera
11 šoljica vode
1 limun


PRIPREMA:
Umutiti jaja sa šećerom i uljem. Postepeno dodavati brašno i prašak za pecivo dok se ne dobije masa srednje tvrdoće. Od tijesta oblikovati kuglice veličine većeg oraha, malo ih spljoštiti i pritisnuti uz ribež (najsitnije rupice). Slagati hurmašice u suhu tepsiju (nepodmazanu) i peći na 200-220 stepeni dok ne porumene. Za to vrijeme napraviti zaljev tako što se šećer zalije vodom i promješa dobro kašikom da se šećer istopi. Dodati sok od jednog limuna. Pečene hurmašice zaliti hladnom (nekuhanom) zaljevom i poklopiti da se hurmašice ohlade i upiju zaljev.

Podijelite sa nama kako ih vi pravite. :)

Izvor: Coolinarika

Nema komentara:

Objavi komentar