subota, 5. ožujka 2016.

Torta s bademima, kokosom i čokoladom



Druga u ciklusu mojih malih torti: biskvit dacqouise s bademima i kokosom upotpunjen slastičarskom kremom od čokolade i ruma. Poprilično jednostavna i lagana, ali jako fina i lijepo izgleda. Još jedna bez brašna i glutena. Nažalost, nemam sliku kakva je iznutra jer nije bila za mene, poklonila sam je.

SASTOJCI:
Za biskvit dacqouise:
5 bjelanjaka
90 g kristalnog šećera
10 g vanilin šećera
100 g mljevenih badema
100 g kokosa
prstohvat soli
par kapi limunova soka
Za kremu:
5 žumanjaka
5 dl mlijeka
55 g kristalnog šećera
10 g vanilin šećera s rumom
20 g bourbon vanilin šećera
40 g gustina
200 g čokolade za kuhanje
0,5 dl ruma
100 g maslaca
prstohvat soli

PRIPREMA:
Priprema dacquoisea:
Zagrijati pećnicu na 180°.

Mikserom tući bjelanjke sa solju dok se ne zapjene pa uliti limunov sok. Kad se počne stvarati snijeg, postupno dodavati malo po malo šećera. Ukupno miksati 10-ak minuta ili dok se ne dobije jako čvrst snijeg.

Postupno dodavati mljevene bademe i kokos.

Na papiru za pečenje iscrtati kružnice veličine kalupa za malu tortu (18 ili 20 cm - ovisno o kalupu). Premazati papir s malo maslaca. Podijeliti smjesu na 3 jednaka dijela i namazati na papir za pečenje. Poravnati i zagladiti površinu i peći 10-ak minuta na sredini pećnice. Pečene biskvite odvojiti od papira i ohladiti.


Priprema kreme od čokolade i ruma:
U zdjelici istući žumanjke sa šećerom i solju i umiješati gustin. U smjesu uliti malo zagrijanog mlijeka da se temperiraju jaja, dobro izmiješati, sve uliti u vruće mlijeko i pjenjačom miješati dok ne zakipi. Kad se pojave mjehurići, maknuti s vatre. Dodati rum i narezanu čokoladu u vruću kremu i dobro izmiješati mjenjačom da se čokolada otopi i poveže s kremom.

Prebaciti kremu na ravan tanjur ili pleh, prekriti je prozirnom folijom da se ne stvori kožica i staviti hladiti. U ohlađenu kremu umiksati maslac na sobnoj temperaturi.


Sastavljanje torte:
Od kreme oduzeti 3 žlice i spremiti za kasnije. Ostatak podijeliti na 3 jednaka dijela. Na dno kalupa položiti donji sloj biskvita. Prekriti ga 1/3 kreme, a na nju položiti drugi sloj biskvita. Na njega namazati drugu trećinu kreme. Položiti i treći biskvit i na njega namazati preostalu trećinu kreme. Hladiti barem 4 sata.

Ohlađenu tortu odvojiti od kalupa i zagladiti stranice s ono malo kreme što je ranije odvojeno. Vrh torte posipati kakaom, a stanice obložiti kokosom.

Dekorirati po želji - ja sam špricom istisnula ružice od ostatka kreme i položila na njih praline od bijele čokolade i kokosa.


Izvor: Coolinarika

Nema komentara:

Objavi komentar