četvrtak, 3. ožujka 2016.

Komplet lepinja


Komplet lepinja je specijalitet Užičkog kraja. Ako vas put nanese u Užice, navratite kod Šuljage na komplet lepinje. Slobodno pitajte na ulici bilo koga gde je Šuljagina pekara, znaće vam kazati. Definintivno i tradicionalno najbolja lepinja u gradu. Ako niste u gradu, nego vas put nanese preko planine Tare, svratite na Đurovinu, u vikendicu moga brata. On će vam sa zadovoljstvom spremiti jednu. A kod njega ima i najbolja domaća Ljuta na svetu. Inače se lepinja jede za doručak, ili kad, onako oko pola četri ujutro krenete sa društvom kući iz Kneginje ( jedan ob boljih užičkih lokala) pa direkt u Blue Moon (on jedini radi u to doba). Ah da, Ljuta je rakija prepečenica od 22 grada. :) (cca. 50°)

SASTOJCI:
Testo za lepinju
500 gr. belog brasna
1 sveži kvasac
250 ml. mlake vode
1 kašika soli
1 kasičica sećera
Punjenje lepinje
1 Kasika Užičkog kajmaka starijeg
3-4 kasike mešanog pretopa
1 jedno celo jaje

PRIPREMA:
1. Prvo jedno objašnjenje: puno je jednostavnije kupiti lepinju :-) ima ih kod nas (mislim na celom prostoru bivse nam zajednice). Ako ste baksuz kao ja pa živite u inostranstvu, napravite je sami.
Drugo objasnjenje: Pretop je ona masa koja ostaje u posudi nakon pečenja praseta ili jagnjeta u furuni (krušnoj peci). Najbolje mešana, može i samo svinjski pretop. Možete ga nabaviti u svakoj pekari koja pece prasiće. Čak i u inostranstvu. Malo vas čudno gledaju kad im tražite, ali vam daju.
2. Aktivirajte kvasac sa malo vode i šećera, naspite u brasno dodajte mlaku vodu, so i umesite mekano testo. Nemojte ga puno gnjaviti da ne bude žilavo. Neka odstoji pola sata pa ga podelite na loptice, svaku lopticu prstima razvucite u krug da bude oko 1,5 cm debelo, i ostavite jos pola sata da odstoje. Rernu ugrejte na maximum i ubacite lepinju na 15 minuta. Najbolje je lepinju napraviti veče pre spremanja komplet lepinje.
3. Lepinji odrežite poklopac ( odprilike trecinu odozgora otvoriti, kao na slici) ubacite jednu kašiku kajmaka, bitno je da je stariji zbog ukusa. Ako nemate kajmaka (inostranstvo) pomesajte rikotu i fetu u odnosu 1:1 dobićete nešto slično kajmaku, mada ni blizu tako dobro. Neka mi oproste svi poklonici dobrog kajmaka :-)
Ulupajte jedno celo jaje u lepinju i zajdeno sa kajmakom razmutite po celoj lepinji.
4. Lepinju ubacite u vrelu rernu na 200 stepeni na pet minuta ( zavisno da li volite življe ili trvđe jaje). Za to vreme na ploči rastopite pretop, izvadite lepinju i prelite je pretopom. Nmojte soliti pretop je dovoljno slan.
Prijatno, dobar tek!

POSLUŽIVANJE:
Obavezno: komplet lepinju jedemo za doručak. Pre lepinje obavezno popiti domaću užičku ljutu. :)
A uz lepinju jourt.

Izvor: Coolinarika

Nema komentara:

Objavi komentar