četvrtak, 3. ožujka 2016.

Tamni užitak


Čokoladni kolač sa karamel preljevom, sočan, kremast, prava poslastica za ljubitelje slatkog. :)

SASTOJCI:

za čokoladni biskvit
4 žumanjka
100g. Šećera u prahu Dolcela
150g. margarina za kolače
150g. čokolade za kuhanje-tamne,može i mliječna
4 žlice glatkog brašna
1/2 vrećice praška za pecivo
1 vrećica pudinga s okusom lješnjaka-40g.
1 šalica mlijeka
4 bjelanjka čvrsti snijeg
za karamel preljev
150g. Limun šećer Dolcela -ekstrakt vanilije po ukusu
500ml. mlijeka
za ukrašavanje
2 vrečice šlag kreme s okusom čokolade

PRIPREMA:

1. Za biskvit, pjenasto umutite žumanjke i šećer, a margarin i čokoladu lagano otopite. -prohladite.
Sve pomiješajte, pa dodajte prosijanom brašnu, prašku za pecivo i pudingu. Lagano ulijte mlijeko, istucite bjelanjke i lagano ih umiješajte u prethodnu smjesu.
2. Kalup za kolače premažite tankim slojem maslaca i pobrašnite, tek-toliko, da ga prekrije. Ulijte smjesu za biskvit i stavite je u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva cca-20 minuta-čačkalicom provjerite je li kolač pečen.
3. Dok se kolač peče vi pripremite karamelu za kolač. Šećer stavite u dublju tavu ili posudu, preporučujem da koristite onu sa svijetlom unutrašnjosti kako bi bolje pratili boju karamela. Miješajte dok se šećer ne počne topiti, a zatim lagano okrećite posudu u svim smijerovima dok se u potpunosti ne otopi i dobije zlatnu boju. Pripazite da vam ne pregori. U šećernu karamelu dodajte mlijeko, nastavite zagrijavati na slaboj vatri dok se sav šećerni karamel ne otopi u mlijeku.
Maknite s vatre i dodajte ekstrakt vanilije.
4. Pečeni čokoladni biskvit izbodite čačkalicom, po cijeloj površini, prelijte karamel-mlijekom. Ostavite hladiti.
Pripremite šlag kreme od čokolade, po uputstvu na vrećici, ukrasite čokoladni-karamel kolač, po želji listićima badema ili grubo sjeckanom čokoladom.


POSLUŽIVANJE:
Kolač ohladite i uživajte u slatkim zalogajima!
Dobar tek! :)

Izvor: Coolinarika

Nema komentara:

Objavi komentar