subota, 5. ožujka 2016.

Munchmallow od višanja



SASTOJCI:
Biskvit:
250 gr Brašna
25 gr kakaoa
1/2 kesice praška za pecivo
2 komada jaja
60 gr putera
200 gr Šećera
100 ml mlijeka
Krema:
300 gr očišćenih višanja
200 gr šećera
2-3 kašike Gustina
200 ml slatkog vrhnja
Preljev:
100 gr čokolade za kuhanje
200 ml slatkog vrhnja

PRIPREMA:
Priprema kreme:
Očišćene višnje zajedno sa šećerom i 200 ml vode staviti na vatru i kuhati oko 5 minuta. Izvaditi višnje a u sok od višanja dodati razmućeni gustin sa vodom. Napraviti malo rjeđe od pudina smjesu i ostaviti u frižider da se ohladi. Trebate dobiti otprilike oko 500 ml ove smjese.

Umutiti pjenasto slatko vrhnje i dodati polovinu pudinga od višanja, pazeći da puno ne razrijedite vrhnje. Ako je potrebno, dodati još par kašika šećera u prahu. Ostaviti u frižider do filovanja.

Priprema preljeva:
Slatko vrhnje i izlomljenu čokoladu za kuhanje otopiti na pari pazeći da smjesa ne prokuha. Dobro promiješati i ostaviti sa strane da se hladi.

Priprema biskvita:
Brašno, kakao i prašak za pecivo sastaviti. U drugu posudu umutiti pjenasto puter i šećer, dodati jedno po jedno jaje i na kraju dodati i mlijeko. Sjediniti smjesu sa brašnom,kakaom i praškom za pecivo. Dobro umiješati i dodati višnje zajedno sa preostalim pudingom.

Peći u pećnici na 180 stepeni oko 20-25 minuta u manjem plehu i ostaviti da se ohladi tijesto.

Kada se ohladilo tijesto, premazati ga sa vrhnjem i preliti sa prelivom. Ostaviti u frižideru preko noći.

Izvor: Coolinarika

Nema komentara:

Objavi komentar