petak, 4. ožujka 2016.

Ledene kocke fontana



SASTOJCI:

Biskvit:
jaja: 3
šećer: 90 g
so: na vrh noža
mlijeko: 50 ml
ulje: 50 ml
oštro brašno: 100 g
kakao prah: 2 kašike
prašak za pecivo: 2 kašičice
Preliv:
čokoladno mlijeko: 220 ml
Krema:
mljeveni želatin: 4 vrećice (36 g)
maslac: 300 g
mlijeko: 500 ml
šećer: 140 g
pepermint bomboni: 250 g
slatka pavlaka: 600 ml
so: na vrh noža
Ukrašavanje:
Čokolada za kuvanje: 200 g
ulje: 4 – 6 kašika

PRIPREMA:
Za biskvit: Oštro brašno, kakao i prašak za pecivo dobro izmiješati i prosijati. Žumanca odvojiti od bjelanaca. Bjelance s malo soli čvrsto umutiti. Žumance zajedno sa šećerom kremasto mikserom mutiti (oko 3 minute). Mješavinu brašna, mlijeko i ulje naizmjenično dodavati smjesi od žumanaca neprestano miješajući. Na kraju lagano dodati snijeg od bjelanaca i lagano umiješati i to na taj način da smjesu uvijek od dolje podižete prema
gore. Dno lima za pečenje (36 x 22 cm) namazati maslacem i posuti brašnom. Kašikom raspodijeliti tijesto, oprezno izravnati i staviti peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 175 °C, 20 – 25 minuta. Pečeni biskvit izvaditi iz pećnice i vruć preliti hladnim čokoladnim mlijekom te ostaviti da se potpuno ohladi.

Za kremu: Želatin zajedno sa 24 kašike hladne vode u posudi izmiješati i pustiti da nabubri. Maslac na laganoj temperaturi otopiti, skloniti sa šporeta i ostaviti na sobnoj temperaturi da se ohladi. Mlijeko i šećer staviti na špored da proključa. Skloniti sa šporeta, dodati bombone i u njemu ih rastopiti. Kad su se bomboni otopili (po potrebi ih kašikom izgnječiti), dodati nabubren želatin, dobro izmiješati i kroz finu cjediljku procijediti. Slatku pavlaku
zajedno s malo soli čvrsto umutiti i staviti u frižider.

Kada se smjesa od mlijeka, šećera, bombona i želatine počne stezati dodati šlag i izmiješati. Na kraju umiješati hladan otopljeni maslac s tim što smjesu ne smijete dugo miješati jer će se stvrdnuti. Miješati kratko i to podižući masu od dolje prema gore. Kremu izliti na biskvit, fino izravnati (brzo raditi jer se krema brzo steže!) i kolač ostaviti preko noći u frižider. Sjutradan kolač izrezati na kocke i svaku kocku preliti čokoladom za kuvanje koju ste zajedno s uljem na pari otopili. A može se i cijeli kolač preliti čokoladnom glazurom.

Izvor: Istinito

Nema komentara:

Objavi komentar