nedjelja, 6. ožujka 2016.

Zdrave bombice



Zdrave, brze i jednostavne za pripremu. Pogodne su za vegane, sportiste, osobama sa intolerancijom na gluten i laktozu i za sve koji paze na svoju ishranu i trude se da jedu što zdravije, i za one koji ne paze. :)
U svakom slučaju, nadam se da ćete se i sami uvjeriti u sve to. Pozdrav!

SASTOJCI:
1 casa badema
1 casa svjezih urmi (datulje)
1 casa suvih sljiva bez kostica
50 gr crne cokolade sa min 70% kakaa
1 ravna kasicica kokosovog ulja (moze i neko drugo)
ostalo dodaci i kolicine po zelji

PRIPREMA:
U blenderu staviti bademe i malo ih samljeti same. Kada se malo usitne dodati urme i suve sljive. Sve zajedno ih blendati dok se ne dobije kompaktna smijesa. U smijesu onda mozete dodati jos neki vama sastojak po volji. Ja sam npr zavisnica od kokosa i vanile i putera od kikirikija, tako da mi je to jedna od najredovnijih dodataka. Dodajem ponekad i ostalo neko suvo voce, rogac, kakao, susam, mak, cokolada, nutela, dzem i jos sto sta.

1. Sada kada ste sve to umutili prebacite smijesu na radnu povrsinu i odvajajte komad od smijese da napravite bombice. Ponekad u bombice dok ih pravim stavim po 1 kikiriki, badem, orah.
2. Cokoladu sa kasicicom kokosovog ulja otopiti na pari i napravljene bombice umakati u cokoladi.
3. U nedostatku cokolade bombice mozete uvaljati u kokos ili u sta god drugo vi zazelite.
4. Takodje, od ove smijese radim i rolate, salamice, kockice. Tako da samo pustite masti na volju i vidjecete da ova smijesa ima 101 nacin kako je pripremiti a da nikad ne postane dosadna. Rolat uglavnom punim puterom od kikirikija, dzemovima raznim, ponekad nutelom ili pudingom.
5. Kada ste ih prelili cokoladom, pustite ih 20 minuta da se lijepo stegnu i prebacite ih u frizideru ili odmah navalite na njih. Prijatno!

Izvor: Coolinarika

Nema komentara:

Objavi komentar